Säännöt
Torkkelin ystävät ry
Säännöt
1 § Nimi ja kotipaikka
Yhdistyksen nimi on Torkkelin ystävät ry ja kotipaikka Helsinki.
2 § Yhdistyksen tarkoitus ja toiminnan laatu
Yhdistyksen tarkoituksena on
— tukea aatteellisesti ja käytännön tavoilla Helsingin kuvataidelukiota ja sen opiskelijoita erityisesti sen valtakunnallisessa kuvataiteen erityistehtävässä;
— toimia yhteistyön koordinaattorina Helsingin kuvataideIukion ja koulun entisten opiskelijoiden sekä koulun toiminta-ajatusta kannattavien tahojen kanssa;
— luoda ja ylläpitää yhteishenkeä Helsingin kuvataideIukiossa opiskelijoiden, heidän huoltajiensa, opettajien, henkilökunnan ja alumnien keskuudessa;
— tuoda esille kannanottoja koulua, koulutusta ja kasvatusta koskevissa kysymyksissä.
Tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys
— toimii yhteistyössä opiskelijoiden, heidän huoltajiensa, opettajien, henkilökunnan, alumnien, koulun toiminnasta kiinnostuneiden tahojen ja koulun johtokunnan kanssa;
— edistää ja tukee opiskelijoiden harrastustoimintaa
— vaalii koulun traditioita;
— jakaa koulun opiskelijoille stipendejä;
— kutsuu syyskaudella ja tapahtumien yhteydessä uusien opiskelijoiden vanhempia ja alumneja mukaan toimintaan sekä
— järjestää neuvottelu-, keskustelu-, koulutus- ja juhlatilaisuuksia
Toimintansa tukemiseksi yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja, kerätä jäsenmaksuja sekä järjestää rahavarojen kartuttamiseksi tarkoitettuja tapahtumia, myyjäisiä ja arpajaisia sekä hankkia varoja julkisista avustuksista.
Yhdistys voi kuulua jäsenenä muihin yhdistyksiin.
3 § Jäsenet ja jäsenmaksut
Yhdistyksen varsinaisiksi jäseniksi voivat liittyä Helsingin kuvataideIukion ja rakennuksessa aikaisemmin toimineiden koulujen alumnit, opiskelijoiden vanhemmat ja huoltajat, opettajat, henkilökunnan jäsenet, joiden jäsenyyden hallitus hyväksyy.
Tukijäseneksi voidaan hyväksyä yksityinen henkilö tai yhteisö, joka haluaa tukea yhdistyksen tarkoitusta ja toimintaa. Tukijäsenellä ei ole äänioikeutta, mutta heillä on puheoikeus yhdistyksen kokouksessa. Tukijäsen ei voi toimia yhdistyksen hallituksessa.
Yhdistys voi kutsua kunniajäseniä.
Jäseniltä perittävän liittymismaksun ja vuotuisen jäsenmaksun suuruudesta päättää vuosikokous ja jäsenmaksun suorittamisen ajankohdasta ja kantotavasta päättää hallitus. Kunniajäsenet eivät maksa jäsenmaksua. Varsinaisille jäsenille sekä tukijäsenenä oleville henkilöille ja yhteisöille voidaan päättää erisuuruiset jäsenmaksut.
Jäsenillä on oikeus erota yhdistyksestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti hallitukselle tai sen puheenjohtajalle taikka ilmoittamalla siitä yhdistyksen kokouksen pöytäkirjaan. Mikäli jäsen ei ole maksanut jäsenmaksua kahden kuukauden kuluessa laskun eräpäivästä, voi yhdistyksen hallitus erottaa jäsenen.
Yhdistyksen vuosikokouksessa on äänioikeus ainoastaan jäsenmaksun maksaneilla jäsenillä.
Hallitus voi erottaa jäsenen yhdistyksestä, jos jäsen on toiminut vastoin näiden sääntöjen 2§ ässä mainittua tarkoitusta.
4 § Hallitus
Yhdistyksen asioita hoitaa hallitus, johon kuuluu vuosikokouksessa valitut puheenjohtaja ja vähintään 4 ja enintään 6 muuta jäsentä sekä 0–3 varajäsentä.
Hallituksen toimikausi on vuosikokousten välinen aika.
Hallitus valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan sekä ottaa ja erottaa sihteerin sekä muut tarvittavat toimihenkilöt. Hallitus valitsee keskuudestaan tai ulkopuolelta taloudenhoitajan.
Hallitus kokoontuu puheenjohtajan tai hänen estyneenä ollessaan varapuheenjohtajan kutsusta, kun he katsovat siihen olevan aihetta tai kun vähintään puolet hallituksen jäsenistä sitä vaatii.
Hallitus on päätösvaltainen, kun vähintään puolet sen jäsenistä on läsnä puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan lisäksi. Asiat ratkaistaan yksinkertaisella äänten enemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaisee puheenjohtajan ääni, vaaleissa ja suljetussa äänestyksessä kuitenkin arpa.
Hallitus voi asettaa alaisuudessaan toimivia valiokuntia, jaostoja, toimikuntia sekä työryhmiä ja ottaa näihin jäseniä myös hallituksen ulkopuolelta määrättyjen tehtävien hoitamista varten.
5 § Yhdistyksen nimen kirjoittaminen
Yhdistyksen nimen kirjoittaa puheenjohtaja tai varapuheenjohtaja yhdessä sihteerin, taloudenhoitajan tai hallituksen määräämän muun toimihenkilön kanssa.
Hallitus voi valtuuttaa sihteerin, taloudenhoitajan tai muun toimihenkilön yksin kirjoittamaan yhdistyksen nimen.
6 § Tilikausi ja toiminnantarkastus
Yhdistyksen tilikausi on 1.8.–31.7.
Tilinpäätös tarvittavine asiakirjoineen ja hallituksen laatima toimintakertomus on annettava toiminnantarkastajalle viimeistään neljä viikkoa ennen vuosikokousta. Toiminnantarkastajan tulee antaa kirjallinen lausuntonsa ennen vuosikokousta.
7 § Yhdistyksen kokousten koollekutsuminen
Yhdistyksen kokoukset kutsuu koolle hallitus. Kokouskutsu on toimitettava vähintään kaksi viikkoa aikaisemmin jäsenille sähköisten viestimien välityksellä.
8 § Yhdistyksen kokoukset
Yhdistyksen vuosikokous pidetään vuosittain marraskuun loppuun mennessä.
Ylimääräinen kokous pidetään, kun yhdistyksen kokous niin päättää tai kun hallitus katsoo siihen olevan aihetta tai kun vähintään kymmenesosa (1/10) yhdistyksen äänioikeutetuista jäsenistä sitä hallitukselta erityisesti ilmoitettua asiaa varten kirjallisesti vaatii. Kokous on pidettävä 30 vuorokauden kuluessa siitä, kun vaatimus sen pitämisestä on esitetty hallitukselle.
Yhdistyksen kokouksessa on jokaisella varsinaisella jäsenmaksunsa maksaneella jäsenellä äänioikeus ja jokaisella äänioikeutetulla yksi ääni. Päätökset tehdään yksinkertaisella ääntenenemmistöllä. Äänten mennessä tasan ratkaistaan vaalit arvalla, mutta muissa asioissa päätökseksi tulee kokouksen puheenjohtajan mielipide.
9 § Vuosikokous
Yhdistyksen vuosikokouksessa käsitellään seuraavat asiat:
1. kokouksen avaus
2.valitaan kokouksen puheenjohtaja, sihteeri, kaksi pöytäkirjantarkastajaa ja tarvittaessa kaksi ääntenlaskijaa
3.todetaan kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus
4.hyväksytään kokouksen työjärjestys
5.esitetään tilinpäätös, vuosikertomus ja toiminnantarkastajien lausunto
6.päätetään tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapauden myöntämisestä hallitukselle ja muille vastuuvelvollisille
7. vahvistetaan toimintasuunnitelma, tulo- ja menoarvio sekä jäsenmaksun suuruus
8. valitaan hallituksen puheenjohtaja ja muut jäsenet
9. valitaan yksi tai kaksi toiminnantarkastajaa ja varatoiminnantarkastaja
10. käsitellään muut kokouskutsussa mainitut asiat
10 § Sääntöjen muuttaminen ja yhdistyksen purkaminen
Päätös sääntöjen muuttamisesta ja yhdistyksen purkamisesta on tehtävä yhdistyksen kokouksessa vähintään kolmen neljäsosan (3/4) enemmistöllä annetuista äänistä. Kokouskutsussa on mainittava sääntöjen muuttamisesta tai yhdistyksen purkamisesta.
Yhdistyksen purkautuessa käytetään sen varat yhdistyksen tarkoituksen edistämiseen purkamisesta päättävän kokouksen määräämällä tavalla. Yhdistyksen tullessa lakkautetuksi käytetään varat samalla tavalla.